Hej kompis, nu får du 50% rabatt på IR-bastu när du signar upp för vårt kärleksbrev  - läs mer här
Publicerat: 2022-09-05
Kategoriserat: Self care, Tips

Den stora ritualguiden – 10 tips för en flowigare vardag

Varje dag ägnar vi oss åt små ritualer i vardagen – vi borstar tänderna, äter frukost eller plockar ur diskmaskinen. Oftast gör vi dem med lätthet och ägnar dem inte särskilt mycket eftertanke. Spirituella ritualer däremot har en större betydelse. De ger oss en riktning och skapar mening vilket gör underverk för vår holistiska hälsa och allmänna glädjenivå. Även den enklaste typen ritualer kan bli andlig genom att man medvetet ”ladda” din ritual med föra in kärlek och en särskild mening. Upprepningen och meningen du gett den påminner dig sedan om att den är lite extra helig. Exempel: Varje morgon du borstar tänderna, titta dig själv i spegeln och tänk ”Idag kommer jag vara extra medvetet i möten med andra människor.

Här kommer mina bästa tips på ritualer som lyfter din dag:

1. Affirmera mera

Affirmationer, oavsett om de är nedskrivna eller uttalade, fungerar som en daglig påminnelse till dig själv om att du rör dig i den riktning du vill, eller att du är på väg att bli den den person du vill vara. Välj ut några meningar som du tycker är lite extra viktiga att din själ kommer ihåg just nu, och upprepa dem, högt eller i ditt inre, några gånger om dagen. Du kan till exempel säga dem när du vaknar eller innan du somnar.

Exempel
– Jag är älskad även utan prestation
– Jag har energi och känner mig fylld av glädje
– Jag känner tacksamhet över de vänner jag har i mitt liv

2. Andas medvetet

En av de absolut enklaste ritualerna du kan addera till ditt liv är att ta några minuter varje dag för att rikta din uppmärksamhet mot ditt andetag. Din andning är kopplad till din ande, och att öva sig på att vara närvarande i sitt andetag ökar din medvetenhet och gör det lättare att landa i nuet.

3. Be eller meditera – med eller utan gud

Ibland är vårt intellekt långt ifrån vår bästa vän och för oss in på vägar som får oss att tappa oss själva en stund. Ett sätt att hålla sig ansluten till själens väg, det vill säga den väg som är bäst för dig, är att då och då be en bön. För något du vill ha in i ditt liv, för din hälsa, eller för någon annan. Att ägna en minut till en bön gör att du hamnar i nuet, stärker ditt hopp och ansluter till något som är större än dig. Och det större behöver inte betyda Gud, att be är för alla, troende som icketroende.

4. Bli ett med naturen

Att tillbringa tid utomhus och noggrant observera allt det vackra i din omgivning hjälper dig att känna dig sammankopplad med planeten. Njut av magiska soluppgångar, lägg märke till det levande djurlivet utanför ditt fönster eller lyssna på vinden som passerar genom träden. Låtsas att du ser allt för första gången, det ät ett enkelt sätt att snabbt ta sig djupare in i nuet. Att på det här sättet hylla naturen och verkligen ta in alla färger, dofter och ljud ger tröst, ökar din energi, höjer ditt humör och minskar eventuell stress. Och du, glöm inte att krama ett träd, här kan du läsa mer om alla fantastiska hälsofördelar det ger.

5. Sätt en intention för dagen

Oavsett om du vill ha en intention för dagen eller en för hela veckan så hjälper det dig att reflektera över var du är på väg och håller oss grundade i nuet. Skriv ner din intention, säg det högt eller berätta det för en vän. Ett exempel för en daglig intention som jag ofta använder mig av är: ”Kärleksfull och närvarande i samtal med andra”.

6. Tack & förlåt

En av mina absoluta favoritverktyg för att hålla mig påmind om all kärlek i livet, är att skriva tacksamhetsdagbok. Varje kväll innan jag somnar skriver jag ned tre saker som jag är tacksam över, det kan vara något fint någon sagt under dagen, en person jag känner mig extra glad att ha i mitt liv eller att jag känner mig pigg och frisk. Det spelar ingen roll om du sparar anteckningarna eller inte, det viktigaste är att du faktiskt gör dem. Att samla sina tankar och fokusera på livets positiva delar förändrar snabbt hur du känner dig och ger en enorm boost till ditt mående. Om något inte riktigt blivit som du tänkt dig under dagen, lägg gärna till en förlåtelse också. Här gör du gör en ärlig bedömning av något som gått snett, övar på att förlåta dig själv för att kunna släpp taget om händelsen och gå vidare, med ett lättare sinne på köpet.

7. Skäm bort dig med self-care

Omge sig med tända ljus, måla tavlor, lyssna på musik, äta mängder av fransk bondost, dansa samba, gå på massage eller ta en tur i skogen. Att då och då ta sig tid för olika slags kärleksfyllda självvårdsritualer är enormt viktigt hälsan och påminner dig om ditt eget värde. En stund för dig själv där du fyller på din energi med allt det du älskar mest och som påminner dig om att du är älskad i alla lägen, precis som du är.

8. Vattna din hobby

Att hitta en aktivitet eller hobby som betyder något speciellt för just dig, är guld värt för kropp och själ. Att vara ett kreativt flöde en stund, genom att t.ex. dansa, måla, laga mat, sjunga eller skriva gör också att du lättare släpper taget om negativa känslor och blir mer närvarande i ditt sinne. Ett roligt och lätt sätt att boosta upp sitt humör en nivå eller tre.

9. Connecta med ett community

Att känna sig betydelsefull och vara en en del av ett sammanhang eller en grupp är ovärderligt för vårt välmående. Var noga med att höra av dig till familj och vänner, även när livet går snabbt och det känns som du inte riktigt hinner med. Att stötta och finnas där för andra är ett av de mest kraftfulla vägarna till att själv känna en tydligare mening och lycka. Så, om du känner någon som går igenom en tuff period just nu, skicka ett sms och skriv att personen finns i dina tankar, att den inte är ensam. Ett annat tips är att ägna sig åt volontärarbete eller på något annat sätt engagera sig i en samhällsgrupp. Att hjälpa någon, oavsett orsak, skapar en djupt tillfredsställande känsla och ger dig starkare relationer som bonus.

Tips från redaktionen:
På Motherships Facebooksida hittar du massor av likasinnade som älskar holistisk hälsa och spiritualitet.

10. Håll dig i rörelse

Att röra på sig är ett holistiskt verktyg som är bra för alla delar av dig – kropp, sinne och själ. Att ta sig ut på en springtur eller promenad i naturen kastar dig rakt in i nuet och gör dig mer närvarande – och stillar de där mest envisa tankarna som bara vägrar släppa taget. Om du vill utmana din koncentration lite extra är Yoga, Tai chi och Qi gong några extra effektiva övningar som hjälper dig att hitta fokus medan du medvetet rör dig genom ställningarna.

Med kärlek från Malin Åberg, grundare Mothership