Hej kompis, nu får du 50% rabatt på IR-bastu när du signar upp för vårt kärleksbrev  - läs mer här
Publicerat: 2024-03-24
Kategoriserat: Sömn

Så förbättrar du sömnen – holistiska tipsen du aldrig hört förut

Att få tillräckligt med sömn är avgörande för vårt mående, men för de flesta av oss innebär det en ständig kamp att få till en riktigt god natts sömn. Jag vet, jag borde nämligen tilldelas ett guldplätterat Z:a som pris för alla nätter jag legat klarvaken och önskat både livet och piggheten ur mig. De vanligaste råden har vi tröttnat på vid det här laget, så jag har samlat ihop mina bästa, holistiska sömntips som du högst sannolikt inte hört en miljon gånger tidigare, bara det en vinst, kan tyckas.

Från djupet av min sömntörstande kropp; här är mina 5 bästa, holistiska sömntips till dig som längtar efter en ostörd natt med John Blund:

Digital skärmetidsdetox

Att minska skärmtid innan läggdags är inte nytt, men att göra en total digital detox några timmar innan sängdags kan vara ännu effektivare. Skärmar avger blått ljus som kan störa produktionen av sömnhormonet melatonin. Prova istället att läsa en bok, lyssna på lugn musik eller utföra avslappningsövningar för att förbereda kroppen för sömn. Använd doftterapi Vissa dofter, som lavendel och kamomill, har visat sig ha lugnande effekter och främja sömnen.

Doftterapi med eteriska oljor

Använd en diffusor med eteriska oljor eller en doftande kräm för att skapa en avslappnande atmosfär i ditt sovrum.

Praktisera muskelavslappning

Denna teknik innebär att spänna och sedan slappna av olika muskelgrupper i kroppen, vilket kan minska spänning och främja en djupare sömn. Börja från tårna och arbeta dig uppåt eller vice versa medan du fokuserar på att slappna av varje muskelgrupp helt innan du går vidare till nästa.

Skapa en sömnritual

Liksom för barn kan en regelbunden sömnritual signalera till din kropp att det är dags att koppla av och somna. Det kan innefatta aktiviteter som att dricka en kopp varm örtte, skriva i en dagbok eller utföra några lugna stretchövningar.

Använd en viktfilt

Viktfiltar har visat sig minska stress och ångest samt främja en djupare sömn. Dessa filtar använder tyngd för att ge en känsla av trygghet och kan vara särskilt användbara för personer med sömnsvårigheter relaterade till ångest eller ADHD.

Genom att integrera de här tipsen i din sömnrutin kan du förbättra både din sömnkvaliteté och vakna upp redo att brösta dagen, vad den än må bjuda. Kom ihåg att det bästa tillvägagångssättet alltid är att prova flera olika typer av strategier för att hitta vilka som fungerar bäst för dig. Uttalandet ”Jag behöver inte sova så mycket” är sällan sant, en god natts sömn är en nödvändighet för att vi ska fungera i samhällets matrix – så satsa alla dina bästa kort på att få den att fungera bättre.

Lycka till och när det är dags – sov gott.
Kärlek från Anton Iversjö, Holistisc Explorer