Hej kompis, nu får du 50% rabatt på IR-bastu när du signar upp för vårt kärleksbrev  - läs mer här
Publicerat: 2024-03-23
Kategoriserat: Plantmedicin & medicinska ritualer

Kambo – allt om den populära grodritualen

Du har säkert hört om den kraftfulla ritualen från Amazonas djungler som har fångat världens uppmärksamhet för sina påstådda terapeutiska egenskaper. Så vad händer egentligen på en ceremoni, och hur kommer grodan in i bilden?

Så går det till

Kambo användes ursprungligen av den amerikanska urbefolkningens stammar som en medicinsk och andlig ceremoni och har nu spridit sig hela vägen till väst. Den minst sagt intensiva ritualen kan fungera som ett alternativt botemedel för en rad olika åkommor som till exempel reumatism, depression och missbruk. Den huvudsakliga ingrediensen i kambo är sekret från jättegrodan Phyllomedusa bicolor, som appliceras på små brännsår på huden. Processen resulterar sedan i snabba fysiska reaktioner, inklusive kräkningar och diarré, vilket rensar kroppen på gifter och toxiner.

Vad har kambo för hälsoeffekter?

Avgiftande effekter
Genom att stimulera svettning och öka urinproduktionen hjälper kambon till att rensa kroppen från toxiner genom att stimulera svettning och öka urinproduktionen. Det anses också ha renande effekter på lymfsystemet.

Immunstärkande
Vissa studier antyder att kambo kan ha immunstärkande egenskaper eftersom det ökar produktionen av vita blodkroppar och stimulerar immunförsvaret.

Smärtlindring
Traditionellt har kambo använts för att lindra alla olika former av smärta, som exempelvis muskelvärk, ledsmärta och migrän. Det sägs också ha antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper.

Mental och emotionell klarhet
Många som genomgår en kambosession upplever att de får en ökad mental skärpa, ökad fokus och en känsla av lugn och emotionell balans efter behandlingen.

Spirituell och emotionell healing
Förutom dess fysiska fördelar anses kambo av vissa traditioner även ha förmågan att underlätta djupare emotionell och andlig healing genom att den öppnar upp förståelsen för ens egna känslomässiga blockeringar och mönster.

Inte helt ofarligt, inte helt lagligt

Även om många upplever positiva resultat finns det en del mindre trevliga risker att överväga. Biverkningar kan bestå av allt från svimning till anafylaxi och infektioner. Det är också viktigt att veta att kambo är olagligt i Sverige kambo är olagligt i Sverige eftersom det är en substans som inte är godkänd av Läkemedelsverket och inte har någon etablerad medicinsk användning enligt svensk lag. Så, om du känner dig kallad till kambo är det SydAmerika du ska ta sikte på – och kom ihåg att alltid konsultera en kvalificerad utövare innan du genomgår en session så att du känner dig trygg genom hela processen.