Hej kompis, nu får du 50% rabatt på IR-bastu när du signar upp för vårt kärleksbrev  - läs mer här
Publicerat: 2024-03-12
Kategoriserat: Holistisk kunskap, Coaching, Högkänslighet

5 tips till dig som är högkänslig

Gästskribent: Louise Henning, Grundare Studio Highly Sensitive

Att vara högkänslig innebär att man upplever och bearbetar sin omgivning på ett djupare och mer intensivt sätt än andra. Jag brukar beskriva det som att jag har mina känselspröt längre ut än andra. Detta kan vara fantastiskt men också utmanande.

För att underlätta vardagen för högkänsliga vill jag dela med mig av mina fem bästa tips som hjälpt mig navigera livet som högkänslig:

1. Förstå dig själv

Förstå, acceptera och omfamna din högkänslighet som en naturlig del av dig själv. Ju mer du gör det, desto lättare blir det att navigera genom livets olika situationer.

2. Skapa lugn och ro

Ge dig själv tid och utrymme för återhämtning. Högkänsliga individer tenderar att absorbera mycket av den omgivande energin, vilket kan leda till överstimulering och stress. Skapa regelbundna rutiner för att koppla av och återhämta dig, exempelvis genom mindfulness, promenader i naturen eller djupandningsövningar.

3. Sätt gränser

Hälsosamma gränser visar andra vad du tolererar och inte. Det är viktigt att veta när du behöver säga nej för att skydda din egen energi och ditt välbefinnande. Genom att sätta hälsosamma gränser kan du undvika att överväldigas av andra människors krav och förväntningar.

4. Reflektera över dina värderingar och behov

Ta dig tid att reflektera över vad som är viktigt för dig och vilka behov du har. Identifiera vilka värderingar som styr dina beslut och vad som ger dig energi och glädje i livet.

5. Definiera vad som får dig att känna dig överväldigad

I vilka sammanhang känner du dig överväldigad? Med vilka personer? Skriv ner vad som påverkar dig negativt och återkom till dessa saker när du behöver påminna dig själv om vad du inte ska spendera din tid på. Till sist vill jag avsluta med en bonus! En övning jag kallar ankaret. Den här övningen har hjälpt mig när jag har känt att jag behöver ett ankare i nuet och landa i mig själv.

Något som kan föra mig tillbaka till mina behov och mitt högkänsliga jag.

Skriv ner ditt svar på dessa 3 frågor:
– Hur vill jag känna mig idag?
– Vilka är mina 3 prioriteringar för idag?
– Vad kan jag göra för mig själv idag?

Connecta med Louise

Läs mer & boka Studio Highly Senstive
Instagram @highlysensitive_person
highlysensitive.nu