Hej kompis, nu får du 50% rabatt på IR-bastu när du signar upp för vårt kärleksbrev  - läs mer här
Publicerat: 2024-03-13
Kategoriserat: Doga, Djur

Allt om Doga – själslig yoga för hundar

Gästskribent: Sarah Miroglio, Djurkommunikatör och Dogafacilitator på Doga & Soul

Visst har du sett videos och bilder på människor som yogar med hundar som härmar det ägaren gör, eller bara ligger bredvid och sover? Detta ser såklart jättemysigt ut och bidrar till ett lugn hos både hunden och matte eller husse. Men om vi ska rikta fokuset på våra fyrbenta vänner istället, då är det doga vi ska kika närmare på.

Dogans bakgrund

Doga har modellerats fram under lång tid av grundaren Sandra Tellström. Hon har lång erfarenhet av hund och är utbildad hundpsykolog och utbildar även andra. Hon kände att det fattades en pusselbit i all hundträning, det fattades någonting där hundens känsloliv får stå i fokus. Tillsammans med kollegor i branschen, hundfysioterapeuter, yogalärare och hundtränare formades det som vi idag kallar för doga. 

Vad är doga?

Doga är kort och gott yoga för hundar, ett sätt att få en balans i hundens känsloliv genom att plocka bort förväntningar och krav. I dogan jobbar vi inte heller med godis som är vanligt förekommande i all annan typ av träning. Så fort vi tar fram en godbit skapas en förväntan i hunden och vi tappar ungefär 80% av känslorna.

Vad innehåller ett dogapass?

Under ett dogapass har jag plockat ut ett par övningar och dogapositioner som passar temat för dagen. Ett pass pågår i ungefär en timme och kan innehålla lugnande massage, akupressurpunkter och positioner där vi hjälper våra hundar att få lov att känna. Att till exempel hjälpa en hund upp i bergets position, med frambenen på en stubbe och stå bredvid eller bakom och andas tillsammans kan få en osäker hund med dålig självkänsla att våga sträcka på sig. 

Relation, känslor, tillit och beröring är fyra viktiga grundstenar.

Vilka hundar kan delta?

Alla hundar kan vara med; unga, gamla, stora och små. Ofta är vi människor lite rädda att komma på ett dogapass om vi har en utåtagerande hund, dvs en hund som skäller eller är osäker. Men det är precis den hunden som behöver dogan som mest. Det är ofta dom hundarna som har mycket frustration och ångest inbyggt i sig och som aldrig får hjälp att sortera sina känslor. Visst förtjänar även dom att bli hållna och få lite lugn?

Connecta med Sarah

Läs mer om Doga & Soul.
Läs mer om Sarahs podcast Soulriwer.
Instagram