Hej kompis, nu får du 50% rabatt på IR-bastu när du signar upp för vårt kärleksbrev  - läs mer här
Publicerat: 2024-04-14
Kategoriserat: Ceremonier, Kakoceremonier, Plantmedicin & medicinska ritualer

Vad är ceremoniell kakao?

Vi på Luna Cacao har arbetat professionellt med ceremoniell kakao sedan 2016 och vi var då ensamma om att sälja ceremoniell kakao i Sverige. Intresset för denna medicinalväxt har under de senaste åren expanderat och det har det kommit in flera olika aktörer på den svenska marknaden som erbjuder ceremoniell kakao. 

Vår mission att förmedla hennes ursprung och tradition, så att vi kan konsumera henne med den vördnad och respekt som hon förtjänar, känns än viktigare idag. Vi vill bidra med kunskap så att de som vill använda henne som ett verktyg för personlig och spirituell utveckling, healing och näring kan orientera sig på marknaden för att hitta äkta ceremoniell kakao. Det är en väsentlig skillnad mellan ceremoniell kakao och kommersiell kakao och nedan har vi sammanställt information utifrån vår kunskap och erfarenheter samt från forskningsstudier som vi har tagit del av. 

Ursprung & tradition

Ceremoniell kakao har hedrats i tusentals år och använts av Mayafolket och Aztekerna för healing och näring.  Ceremoniell kakao är något helt annat än kakaopulver, raw kakao och choklad. Bönornas ursprung och traditionen att framställa ceremoniell kakao är bevarad av ursprungsfolk i Centralamerika och det är detta som gör den så kraftfull och magisk. 

Kriterier för klassificering av ceremoniell kakao:

Hållbar odling: Ceremoniell kakao odlas på hållbara och ekologiska gårdar utan användning av bekämpningsmedel eller genetiskt modifierade organismer (GMO). Detta bevarar inte bara jordens ekosystem utan också kakaons unika smakprofil och näringsämnen.

– Etisk hantering: Varje steg i produktionskedjan genomförs med hänsyn till de människor som är involverade. De kompenseras rättvist och behandlas med respekt och värdighet.

Ceremoniella intentioner och tradition: Ceremoniell kakao tillverkas enligt tradition med avsikt att användas i ritualer och ceremonier. Odling, skördning, fermentering, soltorkning, rostning, skalning och malning sker varsamt enligt tradition och med ceremoniella intentioner, vilket förstärker kakaons terapeutiska egenskaper.

Respekt för ursprung: Det är viktigt att konsumera ceremoniell kakao med respekt för de ursprungsfolk som har bevarat traditionen och visdomen om kakaon som medicinalväxt. Detta innebär att erkänna och hedra arvet och dess kulturella betydelse och konsumera henne med vördnad och tacksamhet.

Det finns i dagsläget ingen “Golden standard” för klassificering av ceremoniell kakao. Kriterierna ovan är sammanställda av oss och andra professionella aktörer som arbetar med ceremoniell kakao runt om i världen.

Forskning och vetenskap om ceremoniell kakao

Forskningsstudier om ceremoniell kakao har visat följande hälsofördelar för både kropp,  sinne och själ:

Högt näringsinnehåll: Ceremoniell kakao är full med vitaminer och mineraler som stödjer en hälsosam kroppsfunktion och immunförsvar. Mentalt uppiggande: Aktivering av neurotransmitter som dopamin och serotonin bidrar till ökad mental klarhet, fokus och positiva känslor.

Kardiovaskulär hälsa: Antioxidanter och essentiella fettsyror som finns i ceremoniell kakao främjar en stark hjärthälsa och förbättrad cirkulation.

Emotionell balans: Regelbunden konsumtion av ceremoniell kakao kan minska stress och ångest samt främja känslomässig stabilitet och välbefinnande.